Crni čaj isto kao i zeleni, beli, žuti čaj i oolong vodi poreklo od biljke Camellia Sinensis i pripada grupi fermentisanih čajeva.
Najviše oksidirana varijanta, crni čaj, odlikuje se najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina, a sadrži nešto manje korisnih sastojaka u odnosu na «svetlije» varijante. Napitak u nerafiniranoj formi, iako sadrži, koliko je otkriveno istraživanjima, oko 700 hemijskih supstanci, gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30% sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina…), vitamina C, E i K i količine fluorida.
Nakon branja listovi biljke čaja ostavljaju se na vazduhu da se osuše 14-18 sati, pri čemu listovi gube 30-50% svoje težine. Nakon sušenja, sledi proces valjanja pri kome ivice listova pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz lista na površinu. U procesu fermentacije, pod uticajem enzima, listići razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kad su aroma i ukus čaja potpuno razvijeni, dalja fermentacija se prekida prženjem listića u velikim pećima. Ovim procesom se sokovi bogati aromom zadržavaju na površini lista i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šoljicu vrele vode. Na kraju procesa, odvajaju se celi listići od pokidanih delova lista i prašine, pa se čaj sortira prema kvalitetu.
Po veličini lista crni čaj svrstavamo u sledeće kategorije:
1. O P – celi listovi, srednje veličine
2. F O P – Flowery Orange Pekoe- čaj visokog kvaliteta dobija se od mladih listova i vrhova biljke
3. G F O P – prvoklasni čaj sa svetlo zlatnim vrhovima
4. T G F O P – ovo je čaj FOP kvaliteta sa visokim sadržajem zlatno žutih vrhova
5. F T G F O P – visoko kvalitetni FOP
6. S F T G F O P –ovo je najbolji FOP
7. BOP – Broken Orange Pekoe, listovi su polomljeni tokom procesa valjanja, čaj od lomljenih listova
8. S – Souchong, često se koristi za dimljeni čaj iz Kine i Tajvana
9. CL- na plantažama gde se bere čaj koji kasnije nosi ovu oznaku, najčešće se medjuredno gaji još neka biljka koja je zaslužna za specifičan ukus i aromu datog čaja.
Nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o dobrobitima crnog čaja.
1. Crni čaj je koristan za krvne sudove i bolesti srca.
2. Crni čaj sprečava nastanak i razvoj tumorskih ćelija.
3. Crni čaj ima pozitivan efekat na metabolizam masti i insulina.
4. Crni čaj deluje pozitivno na kognitivne sposobnosti. Studija iz Japana pokazuje da je rizik nastanka kognitivnog napada za 50% manja kod osoba koje dnevno konzumiraju više od dve šolje crnog čaja.
5. Crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona.
6. Crni čaj pozitivno djeluje na upalne bolesti creva.
7. Crni čaj neutrališe neprijatni zadah iz usta, zahvaljujući polifenolima, koji otežavaju razvoj bakterija.
Poznati su pozitivni efekti kofeina iz crnog čaja. 15-50 mg kofeina iz šolje čaja ima sledeće pozitivne efekte: smanjuje rizik nastanka Parkinsonove bolesti i poboljšava kratkotrajnu memoriju, povećava fizičku izdržljivost, olakšava zdravi gubitak telesne težine, smanjuje intenzitet eventualne glavobolje, smatra se korisnim u tretmanu bronhijalne astme.